Koostisained
Toiteväärtus annuse kohta )7g) |
Summa |
Agaavi inuliin |
1,9 grammi |
Akaatsia |
1 grammi |
Sigur |
1 grammi |
Guarkummi |
1 grammi |
Roheline banaan |
500 mg |
Õunapektiin |
250 mg |
Aloe Vera |
250 mg |
Tseiloni kaneel |
100 mg |
Teave
Prebiootikumid stimuleerivad heade soolebakterite
kasvu. See on toit kasulikele bakteritele ning aitab neil jämesooles
kasvada ja ellu jääda. Prebiootikumid on keerulised süsivesikud, mis
toimivad läbi seedesüsteemi lagunemata. Tänapäeval on aktsepteeritud
tõsiasi, et suurem osa meie immuunsüsteemist paikneb seedetraktis. Seda
nimetatakse ka "meie teiseks ajuks" – vähemalt nad teevad
koostööd. Seetõttu peaksime oma soolte eest hoolt kandma. Üheks
võimaluseks on loomulikult hästi ja mitmekülgselt toitumine.
Toidulisandina saab lisada ka uusi baktereid. Teine võimalus on varustada
olemasolevat bakterijahu toiduga, et need kasvaksid. Jah, soolestikus
sisalduvad 100 triljonit bakterit peavad sööma, et end hästi tunda – muidu me
ei tunne end hästi. Burgereid ja koola sisaldav dieet rikub aga soolestiku
tervist – ja seega ka meie immuunsüsteemi. Samuti saate lisada uusi
baktereid.
Prebiootikumid stimuleerivad maomahla ja ensüüme, mis on vajalikud õigeks
seedimiseks. Samuti mängivad nad olulist rolli soole limaskestas asuvas
immuunsüsteemis. Nad kaitsevad kahjulike mikroorganismide sissetungi
eest. Prebiootikumid tekitavad ka orgaanilisi happeid, näiteks piimhapet,
kuid peamiselt võihapet. Prebiootikumide lisamine aitab kaasa sellele, et
head bakterid võidavad võitluses soolestiku valitsemise eest.
Prebiootikumid on bakterite toit. Baktereid võib seega täita lõpmatuseni, kuid kui sul pole prebiootikume, siis nad ei jää ellu. Kiired süsivesikud ja suhkur ei ole soolefloora jaoks toit, vastupidi, need hävitavad selle.
Prebiootikumid on komplekssüsivesikud, mis ei lagune maomahla toimel peensoolde suhkruks, vaid jämesoole bakterid puutumata kujul, mis soodustavad olemasoleva bakteriaalse floora arengut. Võib järeldada, et tegemist on resistentse tärklisega ehk liitsüsivesikutega peamiselt lahustumatute, kuid teatud määral lahustuvate kiudude kujul.
Sellepärast on köögiviljad nii kasulikud, neis on nii toitaineid kui ka kiudaineid. Parimad on toored juurviljad, sest neid pikalt küpsetades lähevad näiteks mõned kiud katki. inuliin, kuni fruktoosi asemel. Märkad, et nad muutuvad magusamaks. Variatsioon on oluline ka seetõttu, et prebiootikume on erinevaid. Banaan on hämmastav prebiootikum – aga mitte kollane, vaid roheline banaan. Keegi tavaliselt ei söö, kuid kollases on vastupidav tärklis muutunud puuviljasuhkruks.
Mitmed prebiootikumide uuringud on näidanud väga
positiivseid tulemusi üldise toitumise, eriti kaltsiumi ja magneesiumi
omastamise osas. Kui te ei tunne magneesiumi mõju, võib probleem olla
sooleflooras.
Prebiootikume saadakse looduslikult artišokist, sigurist, sparglist, meest,
kaunviljadest, ruccolast, banaanidest (roheline), õunast, ploomist, jaakonist,
kapsast, sibulast ja küüslaugust, aga ka keedetud külmast mädanenud
puuviljadest, näiteks kartulist (hea kuumutada või soojendada ). Peamiselt
on olulised neis sisalduvad ained, nagu inuliin, fruktooligosahhariidid (FOS)
ja pektiin.
Mõlema lisalisandi võtmisel võib see algul tekitada mõningast ebamugavustunnet
koos gaaside ja paistes kõhuga, kõhulahtisusega jne. Need on halvad bakterid ja
seened, mis surevad ja moodustavad toksiine – puhastusprotsess. Seejärel
vähendage annust, kuni sümptomid kaovad, ja suurendage seejärel aeglaselt
annust. Päevane annus on 4-10 grammi. Alustage väikese annusega.
Vorm: |
pulber |
Soovitatav päevane annus: |
6 grammi |
Vegan: |
|
Hoiustamine: |
Hoida toatemperatuuril lastele kättesaamatus kohas |